Lelőhelye: Madagaszkár, a pontos hely ahonnan halásszák ismeretlen.
Sokan Páva kagylóként ismerik.
Az Abalone a Mollusca törzsébe és a Gastropida (csigák) osztályba tartozik.
Latin nevük alapján a szakirodalomban haslábúak néven is ismertek, ugyanis hasuk ellaposodott és nagyon erős bőrizomtömlővel ellátott testrészt növesztettek, ez az úgynevezett hasláb, ezzel haladtak a vízben.
A tengerparti sós vízekben él.
A többi egyhéjú csigákhoz hasonlóan egyetlen héja van a tetején, és nagy lábával kapaszkodik a sziklákhoz, és algákat eszik.
Az Abalone héja lapos és spirál alakú, a szélein több kis lyuk található.
Más nevei közé tartozik a fülkagyló és a tengeri fül, a kagyló alakja miatt.
A kagyló belseje egy irizáló gyöngyház mintázatú, amely ugyanolyan értékes, mint a húsa amit nagyon szeretnek és kulináris csemegeként tartanak számon.
Az Abalone húsának elkészítése speciális előkészítést igényel, a héjában lévő húst óvatosan ki kell vágni és ezután a húst meg kell puhítani .
Azok, akik megkóstolták a húsát azt mondják, hogy az ára minden pénzt megér, az ize egyszerre édes, sós és vajas.
Az Abalone héja kivételesen erős, és mikroszkopikus méretű kalcium-karbonát csempékből áll, amelyek téglaszerűen egymásra helyezkedtek.
A csempék rétegei között ragadós fehérjeanyag található. Amikor az abalone héjat megütik, a lapok szétcsúsznak és ahelyett, hogy összetörnének, a rétegei között lévő fehérje megnyúlik azért, hogy elnyelje az ütés energiáját.
Ezeknek a csempéknek és a héj különleges szerkezetének köszönhető a csodás színjáték is.
A történelem folyamán nagyon sok mindent készítettek belőle.
Az észak-amerikai indián törzsek több mint 10 000 éve használnak Abalone kagylókat dekorációs tárgyakhoz.
A kagylókat „whello”-nak nevezték el, kör alakú érmékké alakították őket, amelyeket a kereskedelemben pénzként használtak.
A „whello”-t Arizona, Colorado, New Mexico és Utah indián régészeti lelőhelyein találták meg.
1870-ben San Franciscóban gombgyárat hoztak létre, hogy gombokat készítsenek az Egyesült Államokban és Európában elterjedt héjakból.
A mai napig különböző ékszereket, karkötőket, medálokat és mindenféle kiegészítőket készítenek ebből a csodálatos anyagból.